Kulttuurilehtien tilannetta ei tule heikentää entisestään

Kulttuurilehtien tilannetta ei tule heikentää entisestään

Kulttuurilehtien tilannetta ei tule heikentää entisestään 512 512 Kulttilehdet

TIEDOTE 13.10.2021

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry 

Kulttuurilehtien tilannetta ei tule heikentää entisestään

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n mielestä opetus- ja kulttuuriministeriön esittämät tukileikkaukset ovat kestämättömiä valtamedian ulkopuolisten lehtien kannalta, erityisesti kipeästi iskisi kirjastojen kulttuurilehtien tilaustuen lakkauttaminen kokonaan.

”Kulttuurikentän leikkaaminen vielä vaikean koronakauden jälkeen on ylipäänsä väärin, mutta kirjastoille ja tähän lehtikenttään suunnatuilla leikkauksilla saavutetut säästöt ovat aivan erityisen mitättömiä suhteessa niiden merkittäviin kielteisiin vaikutuksiinsa. On erityisen ajattelematonta leikata moninäkökulmaisemman tiedon tuottamisen edellytyksistä sekä tiedon levittämisestä ihmisille ilmaiseksi kirjaston kautta, toteaa Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen.

Kirjastojen tilaustuen merkitys on suuri paitsi kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien tekijöille, myös yli miljoonalle tällaisten lehtien lukijoille, joille kirjastojen lehtitarjonta mahdollistaa monipuoliset pohditut ja syvällisemmin asioihin paneutuvat sisällöt.

Mediakenttää hallitsevat yhä vahvemmin muutamat isot toimijat, joiden kautta välittyy vain osa yhteiskunnalliseen keskusteluun päätyvistä aiheista. Mikäli isot mediat eivät jotain aihetta ota esille tai käsittelyyn, voivat tärkeätkin aiheet jäädä kokonaan piiloon. Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehdet nostavat esille aiheita, jotka eivät valtavirtakeskusteluun mahdu.

”Ehdotus miljoonan leikkaamisesta nollaan on käsittämätön. On vaikea keksiä miten tiedonvälityksen ja sivistyksen kannalta voisi mitenkään saada yhtä paljon aikaan vastaavalla summalla kuin laittamalla se kirjastojen tällä tavoin kohdennettuihin hankintamäärärahoihin”, Rantanen huomauttaa.

Suomessa valtion tuki kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehdille on koko ajan laahannut naapurimaita perässä. Ruotsissa, Norjassa sekä Virossa tuki lehdille on yli kaksi miljoonaa euroa vuodessa, ja uudessa esityksessä avustussumma Suomessa on vähän yli 800 000 euroa.

 

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on noin 200 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti valvoo pienlehtien etuja sekä tarjoaa lehdille koulutusta ja markkinointiväyliä.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Tuomas Rantanen: 040 5077 165, tuomas.rantanen(at) voima.fi
toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, 044 210 3445, helina.ylisirnio(at)kultti.net