Kulttilavan ohjelma Helsingin kirjamessut 2022

Torstaina 27.10.2022

Klo 13.00 – 13.30        Minna-lehti

Naisliiton jäsenet, toimittajat Maija Kauppinen Hämeenlinnasta ja Kirsti Pohjonen Tampereelta kertovat Naisliitosta ja sen jäsenlehdestä Minnasta. Samalla he esittelevät Suomalaisen Naisliiton juuri ilmestyneen kirjan Oi niitä aikoja – kun naiset murtavat lasikattoja. Teos kertoo naisten kokemuksista työelämässä. Sitä on myös myynnissä osastolla.
Kulttilavan vieraita haastattelee ja tilaisuuden juontaa Marjatta Björknäs Vaasasta.

Klo 14.00 – 14.30        Bertin epätoivopäiväkirja.

Ruotsalaiset serkukset Anders Jacobsson ja Sören Olsson ovat kirjoittaneet Bertin päiväkirjoja vuodesta 1987 lähtien. Klassikkosarja saa edelleen lapset ja nuoret kierimään naurusta, ja huumori kolahtaa aikuisiinkin. Sören Olssonia haastattelee Vilja Kujanpää.

Klo 15.00 – 15.30        Camilla Kantolan tarinoissa on aina vallankumous mukana

Kotimaista tieteisfiktiota edustava Linnunsolu käsittää vuosikymmenten kaaren ja mullistavia asioita tapahtuu tiiviissä tahdissa. Esikoisromaaninsa julkaissutta Camilla Kantolaa haastattelee Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén.

Klo 16.00 – 16.30        Venus ja Jupiter – Lapsuuden ja nuoruuden runot 1975–1995.

Venus ja Jupiter on Henri Hirvenojan (s. 1970) kuudes runokokoelma. Teos sisältää lapsena ja teini-ikäisenä kirjoitettuja runoja alkuperäisessä muodossaan.
Mennyt maailma näyttäytyy havaintojen, pohdintojen sekä itseironian kautta. Runokirja on aikamatka, jossa päähenkilö yrittää ymmärtää sekä hallita tietään kohti aikuisuutta. Samalla hän sanoittaa tiensä kohti tuntematonta.

Klo 17.00 – 17.30        Noora Dadu: Minun Palestiinani ja Fail.

Noora Dadu (s.1981) on helsinkiläinen näyttelijä, kirjoittaja ja esitysten tekijä sekä yhteiskunnallinen keskustelija. Hän on tuttu muun muassa Teatteri Takomon, Kansallisteatterin ja Ryhmäteatterin esityksistä. Hän on Teatteri Takomon jäsen sekä osa Ryhmäteatterin politiikka-kollektiivia. Hän on esityksissään käsitellyt mm. erimielisyyttä ja rakkautta sekä yksilöiden elämässä että laajemmassa poliittisessa kontekstissa. Hänen viimeisimpiin töihinsä kuuluu myös Viiksi-instituutti, jossa harjoiteltiin maailmassaoloa. Minun Palestiinani ja Fail on hänen esikoiskirjansa ja TUA.n alkukirjaston ensimmäinen peruskivi. Voima-lehden kustantaja ja Teatterin politiikkaa & politiikan teatteria -podcastin toimittaja Tuomas Rantanen haastattelee Nora Dadua.
Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA julkaisee esitystekstejä, uusia muotoja hakevia näytelmiä, koreografianotaatioita sekä teatteriesseistiikkaa ja muuta ajattelua näyttämöiltä, Suomesta ja maailmalta.

Klo 17.30 – 18.00         Jarmo Mällinen: Käpylän idylli (Enostone)

Miksi kirjailija-muusikko Jarno Mällinen on halunnut palata tuoreessa kirjassaan 1970-luvun Käpylään? Teoksesta keskustelemassa Jarno Mällinen ja kirjailija Juha Hurme.

Klo 18.30 – 19.00        Kielten kehitys. Janne Saarikivi ja Virva Paloviita. Teos.

Perjantaina 28.10.2022

Klo 11.30 – 12.00        Osuuko julkisuus? Sattuuko julkisuus?

Kultti ry:n lavalla kohtaavat biologi ja sosiologi. Mitä mieltä he ovat oman alansa mediajulkisuudesta?Geenitutkimuksesta syntyy Tiina Raevaaran käsissä jännityskirjallisuutta, ja hän pohtii, mistä geenitutkijat mediajulkisuudessa vaikenevat. Vai eikö heiltä kysytä tärkeistä asioista?
Sari Näre puolestaan kysyy, miksi työttömyydestä annetaan julkisuudessa niin pinnallinen kuva. Hän kyseenalaistaa käsitykset työttömistä laiskoina työn välttelijöinä.
Suomen tiedetoimittajain liiton tuottamassa keskustelussa haastattelijana on pääsihteeri Ulla Järvi.

Tutkija ja tietokirjailija Sari Näreen uusin teos on Lena Näreen kanssa kirjoitettu, haastatteluihin perustuva kirja ”Työttömyys sattuu — Arjen kamppailuja työllistämistoimien rattaissa”. Kirjailija Tiina Raevaaralta on ilmestynyt tänä vuonna kirja ”Minä, koira ja ihmiskunta”, joka käsittelee ihmisen rinnakkaiseloa eläinten kanssa.

Klo 12.00 – 12.30        Kirjallisuusterapia

Kirjallisuusterapian uusista teoksista Omia sanoja etsimässä ja Terapeuttinen kirjoittaminen (Basam Books, 2022) keskustelevat
teosten toimittajat Silja Mäki ja Juhani Ihanus. Haastattelijana toimii psykologi Mia Öblom.

Klo 12.30 – 13.00        Aktivismin aalloilla

Miten kansalaisaktivismilla muutetaan maailmaa? Vieraana Elokapina-liikkeen aktiivi Matilda Seppälä. Haastattelijana Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn. Esittelyssä Kulttuurivihkojen tuore aktivimi-teemanumero.

Klo 14.00 – 14.30        Ny Tid: Studentbladet & digitaliseringen

Studentbladets chefredaktör Elin Lindberg i diskussion med Ny Tids chefredaktör Janne Wass.

Klo 14.30 – 15.00        Ny Tid: Sci-fi-pionjären Zacharias Topelius – och annan tidig finlandssvensk science fiction

Sci-fi-vetaren och poeten Rosanna Fellman i diskussion med Ny Tids chefredaktör Janne Wass

Klo 15.00 – 15.30        Kritiikki julkisuuden paineessa

Toisinaan taidearvostelu johtaa julkiseen debattiin, jossa kritiikko on osapuolena. Mitä se merkitsee kriitikon kannalta? Konflikteista ja julkisuudesta keskustelevat kriitikko ja taidehistorioitsija Mia Hannula ja mediatutkija, sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen. Haastattelijana kriitikko Maaria Ylikangas, Kritiikki näkyy! -hanke. Järjestäjät: Suomen arvostelijain liitto, Kritiikki näkyy! -hanke.

Klo 15.30 – 16.00        Erkki Böös: Nimi tappolistalla

Pitkän uran pankki- ja finanssimaailmassa tehnyt Erkki Böös tutustui työelämänsä alkuvaiheessa poliisityöhön. Varatuomariksi opiskellut juristi ehti tehdä vuoden töitä Kankaanpään apulaisnimismiehenä ja tuurauksia Naantalin poliisimestarina ennen pankkimaailmaa.
Kirjan teksteissä voi aistia kirjoittajalle tärkeän lasten ja nuorten tukitoiminnan syvät ajatukset. Ketään ei saisi jättää yksin. Dekkarin koko tuotto menee OmaKamu yhdistykselle.
Erkki Böösiä haastattelee Mika Rönkkö. Rosebud.

Klo 16.00 – 16.30        Sarjainfo – 50 vuotta sarjakuvakulttuuria

Suomen sarjakuvaseuran lehti Sarjainfo, Suomen ainoa sarjakuvakulttuurin yleislehti, perustettiin vuonna 1972. Aluksi se oli eräänlainen kopiopaperinippu, ja vuosien varrella sen muoto ja sisältö ovat eläneet ajan mukana. Sarjainfosta ja sarjakuvaseurasta ovat juttelemassa päätoimittaja Aino Sutinen ja toimitussihteeri Onni Mustonen. Suomen sarjakuvaseuran osastolla on myös lehden lukunäyttely.

Klo 17.00 – 17.30        Mistä ja miten kirjoitetaan Helsingin ainoalla omalla kielellä?

Stadin Slangi ry:n jäsenlehden Tsilarin toimittajat Mikko Seppälä ja Virve Kuutar bamlaa Tsilari-lehden sisällöstä, lehden duunaamisesta ja slangiks skrivaamisesta.
Jos et tsennaa Tsilarii, kandee tulla lysnaa, millane aviisi se on.

Puhujat: 
Mikko Seppälä ja Virve Kuutar
Mikko Seppälä ja Virve Kuutar ovat monivuotisia Tsilarin toimituskunnan jäseniä ja aiempia toimitussihteereitä. Molemmat ovat toimineet myös Helsingin Työväenopistossa slangiopeina. Virve Kuutar on kirjoittanut slangiproffa Heikki Paunosen kanssa kirjoitusoppaan Skrivaa snygisti.

Klo 17.30 – 18.00        Suomalainen arki militarisoituu. Mitä se tarkoittaa?

Keskustelijoina tutkija Noora Kotilainen ja Ydin-päätoimittaja Arja Alho

Klo 18.00 – 18.30        Ulkonaliikkumiskiellosta Natoon, karanteenista hurjiin bileisiin

Vaikka suurin osa maailmaa on päättänyt unohtaa koronaepidemian angstit eikä monikaan uskalla keikuttaa politiikan kiikkerää venettä kyseenalaistamalla Nato-jäsenyyden ihanuutta, pilapiirtäjä Ville Ranta vaatii muistamaan menneiden vuosien kauhut: hän on julkaissut hurjimmat piirroksensa kokoomateoksena! Rantaa haastattelee Iida Simes, Voiman toimittaja.
Ville Ranta: Kurissa ja nuhteessa – Pilapiirroksia 2019–2022 (WSOY 2022)

Lauantaina 29.10.2022

Klo 11.00 – 11.30        Fiona ’Elōne haastattelussa esikoisteoksestaan ”Tulit luokseni kutsumatta”

Haastattelussa pureudutaan ’Elōnen taustaan kirjailijana, ja keskustellaan kirjan kirjoittamisesta ja sen teemoista, kuten luokkaeroista, rasismista ja vanhemmuudesta. Keskustelun keskiössä on erilaisten äänten ja tarinoiden merkitys kirjallisuudessa. Yhteiset Lapsemme.

Klo 11.30 – 12.00        Miia Vistilä: 100 muistikirjavinkkiä -elämäntaito-opas.

Muistikirja on erinomainen väline asioiden jäsentelyyn. Tästä kirjasta löydät muun muassa inspiraatiota päiväkirjan pitoon, apua projektinhallintaan, erilaisia malleja kalenterin tekemiseen ja oivalluksia ongelmanratkaisuun. Miia Vistilä on toimittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on tehnyt itse kalentereita ja pitänyt päiväkirjaa lapsuudesta lähtien. Vistilää haastattelee taiteilija Emmi Valve. Voima.

Klo 12.00 – 13.00        Kritiikin merkitys marginaalikirjallisuudelle

Kritiikki on paitsi validaatiota myös avain kehittymiseen. Kuitenkin vaikkapa genrekirjallisuus, sarjakuvat  ja lasten- ja nuortenkirjat saavat hyvin vähän palstatilaa päivälehtikritiikeissä. Päivälehtien rinnalla toimivat pienlehdet, blogit ja kirjagram, mutta mitkä ovat niiden vaikutusmahdollisuudet? Mihin kritiikin nykytila vaikuttaa, ja mitä asialle ehkä pitäisi tehdä? Keskustelemassa kirjailija Magdalena Hai, kirjavinkkari, erikoiskirjastonhoitaja Sini Helminen ja Kosmoskynä-lehden päätoimittaja, kriitikko Reetta Vuokko-Syrjänen sekä kirjagrammaaja Mari Leminen.

Klo 13.00 – 13.30        ”Kaltion puheenjohtajiston paneeli – kulttuurivuosi 2022”

Osallistujat: Heikki Raudaskoski, pj, Ulla Kaislaranta, varapj

Klo 13.30 – 14.00        Amerikan Yhdysvaltojen historia

Millainen on Yhdysvaltojen arvopohja länsimaana vaiko peräti ”valkoisen ylivallan” suurvaltana? Ulkopolitiikan pitkät linjat: puolueettomuuspolitiikka 1700-luvulla, Monroen oppi, isolationismi, maailmansodat ja ydinasekilpa, Clintonin aktiivinen ulkopolitiikka ja Bushin terrorisminvastainen sota. Onko Biden ulkopoliittisesti heikko presidentti? Onko USA:n ulkopolitiikalla jokin pidempi linja? Ari Heloa haastattelee ulkoministeri Pekka Haavisto.

Klo 14.00 – 15.00        Kultti ry:n Vuoden laatulehtikilpailun voittajan julkistaminen

Klo 15.00 – 16.00        Turvaton tila kritiikissä

Kritiikkiin turvallisen tilan vaatimus ei sovi, sillä kritiikki on lähtökohtaisesti konfliktin, erimielisyyden ja kyseenalaistamisen aluetta. Konfliktit tulisikin ottaa kritiikissä ilolla vastaan, koska ne kertovat kulttuurin elinvoimaisuudesta. Kriitikko Herman Raivio ja kulttuuritoimittaja Taru Torikka keskustelevat aiheesta ”Turvaton tila kritiikissä”. Keskustelua moderoi Kritiikin Uutisten päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskoski.

Klo 16.00 – 16.30        ”We Believe That Beauty Saves and Will Save the World.”

Playwright, director, actor Pavel Semchenko and journalist of Voima, vice-president of Finnish PEN and journalist of Voima, Iida Simes.
Strong propaganda originated from Kremlin is fuelling the war in Ukraine. Observant and outspoken artists have found the cultural and political atmosphere very hard. The Russian society does not welcome dissidents’ opinions and nor is it interested in fierce art.
Semchenko has recently moved from St. Petersburg and found safe haven in Helsinki as an ”Artists at Risk” resident.

Klo 16.30 – 17.00        Eija Ahvo: äänikirjat yhteistyössä Booknet.

Klo 17.00 – 17.30        Tipi Tuovinen ja Ossi Peura: Suomalainen työväenlaulu: Kisällilaulajien aikakausi.

Klo 17.30 – 18.00        Syksy Räsänen: Israelin apartheid

Klo 18.00 – 18.30        Riina Tanskanen: Tympeät tytöt.

Riina Tanskanen ja Virva Paloviita. Rosebud.

Klo 18.30 – 19.00        Hanna Niittymäki: Ihmiseksi elämisen taito

Klo 19.00 – 19.30        Feminismi ja yhteiskuntaluokka, Riina Tanskanen, Natalia Kallio, Virva Paloviita

Sunnuntaina 30.10.2022

Klo 11.30 – 12.00        Arnkil. Jussi Tiihonen. TEOS

Klo 12.00 – 12.30        Lievää voimakkaampaakin tyrmistystä. Poliittiset päiväkirjat 2003–2004.
Vuosiin 2003-2004 tiivistyy paljon, kotona ja maailmalla. Vuosi 2003 alkaa traagisesti Yhdysvaltojen päätettyä hyökätä Irakiin. Ulkoministeri Tuomioja kiertää ja puhuu tiheääkin tiheämmissä kokouksissa, joissa Euroopan unioni jakaantuu sotaa vastustaviin ja puolustaviin. Tuomioja, kuten valtaosa kollegoistaan, on hyökkäystä vastaan.
Eduskuntavaalit 2003 ovat tasaiset – ja katkerat. Keskusta voittaa, Paavo Lipponen väistyy. Tuomioja
varautuu jättämään ulkoministerin tuolin mutta jatkaakin uudessa punamultahallituksessa. Kesällä roihahtaa poliittinen kriisi: pääministeri Anneli Jäätteenmäki eroaa.
Lievää voimakkaampaakin tyrmistystä -teoksen on toimittanut valtiotieteen tohtori, historioitsija Veli-Pekka Leppänen, joka haastattelee Erkki Tuomiojaa. Rosebud.

Klo 12.30 – 13.00        Amerikan Yhdysvaltojen historia.

Mitä tarkoitetaan Yhdysvaltain perustamiskaudella? Yhdysvallat länsimaisten arvojen puolustajana? Millainen on yhdysvaltalainen naishistoria, entä vähemmistöjen historia yleisemmin? Entä mistä johtuu ammattiyhdistysten heikko asema ja krooninen ongelma alipalkkauksesta? Mistä kulttuurisodissa varsinaisesti riidellään? Ari Heloa haastattelee presidentti Tarja Halonen.

Klo 13.00 – 13.30        Romaanin arkkitehtuuri: Haastattelussa Eeva Turunen

Keskustelussa puhutaan Eeva Turusen uutuusromaanista Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala). Millainen on hänen romaaninsa arkkitehtuuri? Mitä romaanilla voi kertoa, jos sen kaikista perinteisimmän muodon rikkoo? Kirjailija Eeva Turusta haastattelee kriitikko, esseisti Sofia Blanco Sequeiros. Järjestäjät: Suomen arvostelijain liiton kirjallisuusjaos

Klo 13.30 – 14.00        Neuvostoelokuva.

Velipekka Makkonen ja Mia Öhman ovat kirjoittaneet kirjan Katson neuvostoelokuvaa. Kirja koostuu Makkosen ja Öhmanin neuvostoelokuvaa käsittelevistä kirjoituksista. Käsiteltävien aiheiden aikajana on kymmeniä vuosia: neuvostoelokuva syntyi vuonna 1919 ja kuoli Neuvostoliiton kaatuessa vuonna 1991. Kirjaan on koottu valikoima Makkosen ja Öhmanin tekstejä, jotka avaavat näkymiä toisaalta ihasteltuun, toisaalta vihattuun ideologia edellä johdettuun sivistyskoneistoon. Kyseessä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen kirjoituskokoelma Öhmanin ja Makkosen arvostamista aiheista ja tekijöistä.
Pentti Straniukselta ilmestynyt kirja ”Unohdettu valkokangas” on esseekokoelma ja samalla Neuvostoliitto-nimisen maan elokuvataiteen viimeisiin vuosikymmeniin keskittyvä tietokirja. Teoksen keskeinen sisältö liittyy pääosin aikanaan sensuroitujen ja/tai hyllytettyjen ohjaajien henkilökuviin, haastatteluihin ja tuotantoon. Se kertoo Neuvostoliiton ajasta paljolti tuntemattoman elokuvallisen tarinan – valkokankaalta ja sen takaa.
Pentti Stranius, Velipekka Makkonen, Mia Öhman. Haastattelija Lauri Piispa. Filmihullu.

Klo 14.00 – 14.30        Liisa Liimatainen: Riikinkukko ja kameli: Iran ja saudi-Arabia vastakkain.
Liisa Liimatainen, Mika Rönkkö haastattelee. Rauhanpuolustaja.

Klo 14.30 – 15.00        Anslem Hollo – Beatnik planeettamatkalla ja Avaruudessa – Runoja.

Anselm Hollo oli maamme kansainvälisin, anglosaksiseen nykyrunouteen syvästi vaikuttanut runoilija, kääntäjä ja beat-sukupolven tulkki. Kai Ekholm on kirjoittanut tuoreen henkilökuvan Hollosta. Hannu Ylilehto on valikoinut ja suomentanut Hollon runoja juuri ilmestyneeseen kokoelmaan Avaruudessa. Tekijät ovat saaneet käyttöönsä Hollon arkiston ja löytäneet siitä iloksemme erinomaisia aarteita. Rosebud

Klo 16.00 – 16.30        Simo Sipola: Velkakirja.

Velka on ikivanha asia. Yksityishenkilöiden väliset velkasuhteet ovat vanhempia kuin rahatalous. Velka on myös järjestäytyneen yhteiskunnan peruspilareita. Ilman velkaa ei olisi nykyaikaista valtiota.
Laajamittainen ja laajalle levinnyt ylivelkaantuminen on melko uusi ilmiö. Se liittyy kapitalismin viime vuosikymmenten muutokseen. Rahamarkkinoiden sääntelyn purkaminen 1970-luvulta lähtien aiheutti teollisuusmaissa uuden suhtautumisen velkaan ja velkaantumiseen. Sen seurauksena maailmassa on velkaa enemmän kuin koskaan aiemmin.
Velkakirja valottaa, miten perustavanlaatuisesta muutoksesta on kyse. Se erittelee ja pohtii tekijöitä, jotka ovat aiheuttaneet muutoksen. Kirja pohtii myös, mitä haittaa siitä on, että elämme maailmassa, joka pyörii velan varassa.
Elia Lennes, Teos

Klo 16.30 – 17.00        Rosetta Versos: Runoni kirjan välissä. Rosetta Versos. Rosebud