Kultti kirjamessuilla 2020

Vuoden 2020 Helsingin kirjamessut toteutettiin korona-aikana verkossa. Kultin osastolla oli jäsenlehtien tekemiä videoita, aiheina niin politiikka, luonto, yhteiskunta kuin kasvatus.
Alta löydät kaikki messuvideot – mukavia katseluhetkiä!

Kritiikin Uutiset Kulttilavalla

Kritiikin Uutisten päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskosken haastateltavana palkittu kirjailija, esseisti ja kriitikko Satu Taskinen.

Keskustelun aiheina ovat vuoden 2019 kirjallisuuden nobelisti Peter Handke ja tottelemattomuus kirjallisuudessa, Joharin ikkuna -rakenne Taskisen omassa romaanitrilogiassa Täydellinen paisti (2011), Katedraali (2014) ja Lapset (2017), sekä kysymys siitä, mitä tarinassa tapahtuu kun kriisi vaihtuu traumaan. Mitkä ovat kriisi- ja traumakertomuksen keskeiset erot?

Satu Taskinen työstää parhaillaan Kritiikin Uutisiin esseetrilogiaa aiheenaan ”Subversiivisuus kirjallisuudessa ja kertomuksissa”. Subversiivisuus-trilogian ensimmäinen essee on julkaistu lehdessä viime kesänä (17.6.2020): ”Peter Handken Nobel ja kirjallisuuden tottelemattomuus”.

Seuraava, kriisi- ja traumakertomuksia kolmen proosakirjallisuusesimerkin (Rachel Cuskin Ääriviivat-trilogia, Judith Schalanskyn Kaukaisten saarten atlas ja Herman Kochin Suomen päivät) kautta tarkasteleva essee ilmestyy lehdessä kirjamessujen jälkeen marraskuun alussa.

Nuorisotutkimus-lehti Helsingin kirjamessuilla: Vanhempiensa velkaannuttamat

Suomessa oli vuoden 2014 lopulla vajaa 2000 alaikäistä velallista, joista alle 15-vuotiaat olivat pääsääntöisesti velkaantuneet vanhempiensa toiminnan seurauksena. Keskustelussa pohditaan itsenäistyvien nuorten kokemuksia vanhempien aiheuttamasta velkaantumisesta nuorten toimijuuden näkökulmasta. Vanhempien aiheuttamaa velkaantumista lähestytään taloudellisen hyväksikäytön muotona. Kultti ry:n virtuaalisella osastolla keskustelemassa YTM, KTM, erikoissuunnittelija Pauliina Pitkäjärvi ja VTT, yliopistonlehtori Tarja Juvonen.

Sanoja äitiydestä – kirjallisuusterapia äitiyden tukena

Kirjallisuusterapiaohjaaja Annamari Typpö haastattelee Pauliina Niemelää, joka oli mukana pienten lasten äideille ja odottajille suunnatussa kirjallisuusterapeuttisessa kasvuryhmässä.

Lukufiilis hakee tekijöitä!

Nuorten kirjallisuusmedia Lukufiilis on verkkolehti nuorille, jotka lukevat. Ilmoittaudu mukaan tekemään lehteä Instassa tai sähköpostilla.

Mikä saa steineropettajan liekkeihin?

Steinerkoulun luokanopettaja Johanna Leppänen opettaa nyt ensimmäistä luokkaa Helsingin Rudolf Steiner -koulussa. Mikä on opettajan sydämenasia? Miten auttaa lasta vahvistamaan itsessään olevaa hyvää? Entä mitä tässä ajassa kasvavat lapset tarvitsevat?
Haastattelija: Pia Pale / Steinerkasvatuksen liitto
Haastattelussa: Johanna Leppänen, Helsingin Rudolf Steiner -koulu, 1.luokan luokanopettaja

Uskallan muuttaa maailmaa!

Steinerlukiolainen Anders Rahijärvi on kokoamassa steinerkoulujen nuoret yhteen Suomen WOW-päivä – Waldorf One World -projektiin, jossa koululaiset auttavat koululaisia ja tulevat tietoisemmiksi erilaisista elämän mahdollisuuksista eri puolilla maailmaa.
Haastattelija: Pia Pale / Steinerkasvatuksen liitto
Haastattelussa: Anders Rahijärvi, Helsingin Rudolf Steiner -koulu, 11.lk, esittävän taiteen linja, WOW-päivä

Kulttilavalla:Kuuba 2020 -kirja

Antti Halinen kertoo Rauhanpuolustajien Umpihanki-sarjassa ilmestyneestä tietokirjastaan Kuuba 2020. Haastattelija Teemu Matinpuro.

Rauhan puolesta

Teemu Matinpuro kertoo Rauhan puolesta -lehdestä sekä muusta Suomen Rauhanpuolustajien julkaisutoiminnasta. Haastattelija Timo Kalevi Forss.

Bokmässan 2020: Finlands Natur

Finlands Natur – om naturen för miljön sedan 1941. Möt miljöengagerade unga i studion och äldre naturskyddsaktivister i skogen. Finlands Natur tarjoaa oivan tilaisuuden luonnolliselle kielikylvylle.

MUSEO-lehti virtuaalisilla kirjamessuilla 2020

Miksi mielenterveyteen liittyvä kulttuurihistoria voi herättää joissakin ihmisissä kauhua? Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Sauri haastattelee Kellokosken sairaalamuseon museoamanuenssi Harri Nymania. Haastattelu on nosto syksyn 2020 kauhuteemaisesta MUSEO-lehdestä, jossa käsitellään sairaalamuseoita.

Aina ajankohtainen Marxin Pääoma

Karl Marxin Pääoman ensimmäisestä osasta ilmestyy marraskuun alussa uusi, korjattu painos. Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén kertoo, miksi pääoma on yhä ajankohtainen. Packalénia haastattelee Jiri Mäntysalo.
– Marx on aina ajankohtainen: nyt ja myös tulevaisuudessa. Jopa ajankohtaisempi kuin omana elinaikanaan. Mikäli haluaa ymmärtää yhteiskunnan kehitystä kokonaisvaltaisesti ja ilmiöiden syy-seuraussuhteita, Marxiin kuten muihinkin klassikoihin kannattaa tutustua. Nykyään jatkuvasti toistuvat ja koko maailmaa ravisuttavat finanssikriisit, joukkotyöttömyys, varallisuuserot ja ympäristökriisi ovat yhä laajemmin koko ihmiskuntaa uhkaavia asioita. Näihin isoihin ongelmiin liittyy aina vahvasti kokonaisten kansakuntien talouden järjestäminen.
– Kriisit, kuten Marx analysoi, ovat osa kapitalismin historiallista kehitystä ja kapitalistinen talousjärjestelmä on aina enemmän tai vähemmän kriisissä. Yritysten on pakko kilpailla keskenään, eikä kapitalismissa pyritä tasapainoon, vaan on jatkuvasti pyrittävä tuottamaan lisää voittoa.
 Rajallisten luonnonvarojen maailmassa jatkuva voitontavoittelu synnyttää tietysti myös ympäristötuhoja ja kiihtyvän ilmastonmuutoksen. Nykyisen kapitalistisen kasautumisvimman vuoksi järjestelmä ei voi välttää ekologista tuhoa. Pääoman kautta on mahdollisuus ymmärtää, millä tavoin maailma toimii ja miksi näitä ongelmia ei ole mahdollista ratkaista nykyjärjestelmän puitteissa.

Työväentutkimus Vuosikirja 2020 Kultti ry:n osastolla Helsingin kirjamessuilla

Esiintyjinä maisteri Maija Absetz ja dosentti Mikko-Olavi Seppälä. Työväentutkimus Vuosikirja on työväestöä, työväenkulttuuria ja yhteiskunnallisia aiheita käsittelevä tieteellinen aikakauskirja. Se sisältää artikkeleita, joista osa vertaisarvioidaan, sekä keskustelupuheenvuoroja, opinnäyte-esittelyjä ja kirja-arvioita. Vuosikirja on arvioitu julkaisufoorumin tasolle 1.

Voima-lehti: kulttuurihäirintää ja mediakasvatusta

Voima-lehden kustantaja ja Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen haastattelee toimittaja ja Häriköt-päämajan päähäirikkö Jari Tammista. Keskustelussa esitellään Tammisen tietokirja ”Nauti tyhjyydestä ja muita vastamainoksia” sekä Antti Kalakiven kirjoittama graffitikronikka ”Perintö: Helsinki-graffitia vuosilta 1992-2017”.

Jahrbuch für finnisch-deutsche Literaturbeziehungen
on mukana Kultti ry:n osastolla Helsingin kirjamessuilla.

Esiintyjinä professori emeritus Matti Klinge ja kirjallisuudentutkija Katja Seutu.

Helsingin Saksalaisen kirjaston vuosikirja Jahrbuch für finnisch-deutsche Literaturbeziehungen on jo vuodesta 1967 alkaen toiminut välittäjänä suomalaisen ja saksankielisen kirjallisuuden kesken. Suomalaisen nykykirjallisuuden ensikäännösten ja kirjallisuustieteellisten artikkeleiden lisäksi siinä julkaistaan aineistoa muidenkin humanististen tieteiden aloilta. Vuosien saatossa Jahrbuch on julkaissut muun muassa Pentti Haanpään, Mika Waltarin, Annika Idströmin, Kjell Westön ja Kari Hotakaisen tuotantoa. Otteiden myötä se on tarjonnut mahdollisuuden tutustua vaikkapa Paavo Haavikon ja Eeva-Liisa Mannerin näytelmiin. ”Jokainen Suomesta ja sen kirjallisuudesta, taiteesta ja elokuvasta kiinnostunut iloitsee vuoden lopulla, kun saa käsiinsä vuosikirjan.” Frank Keil, Switchboard

Ydin-lehti Kulttilavalla

Säveltäjä Ludvig van Beethovenin syntymästä on 250 vuotta. Hänen 9. sinfonia ja sen koraaliosuus An die Freude on EU:n tunnushymni ja osa kulttuurihistoriaamme. Beethovenin kiihkeä poliittisuus huipentuu hymnissä vapauden, veljeyden ja tasa-arvon ylistykseen! Ydin-päätoimittaja Arja Alho kertoo kiehtovasta Beethovenista.

Kulttuurivihkot Kulttilavalla

Mitä kuuluu suomalaiseen lähiöelämään? Päätoimittaja Elias Krohn esittelee lähiöteemapaketin ja uusimman Kulttuurivihkojen muita aiheita.

Kiiltomato Kulttilavalla

Kiiltomato-Lysmasken on Suomen laajin kirjallisuuskritiikkiin keskittyvä verkkolehti, joka julkaisee vuosittain noin 150 kritiikkiä niin suomeksi kuin ruotsiksi, ja siksi se on hyvä paikka myös etsiä uutta kirjallisuutta luettavaksi. Kiiltomato haluaa olla myös entistä enemmän laadukkaan ja elävän kirjallisuuskeskustelun alusta. Uusi päätoimittaja Ville Hämäläinen esittelee lehteä, kutsuu lukemaan ja kirjoittamaan siihen.