Kultin vuoden 2021 laatulehti on niin & näin

Kultin vuoden 2021 laatulehti on niin & näin

Kultin vuoden 2021 laatulehti on niin & näin 348 500 Kulttilehdet

niin & näin Baba Lybeckin valinta Kultin vuoden 2021 laatulehdeksi

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jokavuotinen Vuoden laatulehti -palkinto jaettiin nyt 16. kerran.  Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua.

Tänä vuonna laatulehden valitsijana toimi toimittaja, tuottaja Baba Lybeck.

”Harmittaa, että lupauduin valitsemaan vuoden 2021 laatulehden. Se on nimittäin mahdoton tehtävä. Niin mahdoton, että meni yöunet ja päätös venyi kalkkiviivoille. Toisaalta parempaa tehtävää ei olisi voinut ollakaan. Pääsin tutustumaan niin moneen, niin loistavaan lehteen, joista en ollut ennen kuullutkaan. Kirjallisuustieteilijänä iloitsen erityisesti siitä, että Suomen lukuisat, toinen toistaan laadukkaammat kirjallisuus- ja kulttuurilehdet porskuttavat yhä. Toivotaan hartaasti, että hallitus peruu kirjastoille maksettavan kulttuurilehtien tilaustuen rahoitusten lopettamispäätöksen”, totesi Lybeck.

Vuoden laatulehdeksi Lybeck valitsi niin&näin-lehden.

Perusteluissaan hän toteaa: ”Valitsin voittajaksi lehden, jossa oli toinen toistaan mielenkiintoisempia, filosofisia artikkeleita jätteistä. Minkälainen maailma jätteistä avautuikaan! Meistä ihmisistä, aktivismista, ihmiskunnan tulevaisuudesta, ihmisten ja rottien yhteiselämästä, ruokajätteestä ja elämän kierrosta. Huomasin palaavani lehden pariin uudestaan ja uudestaan. Lisäksi lehti on taitoltaan miellyttävä, kaunis ja helppolukuinen. Sitä on kiva pitää kädessä, melkein kuin kirja. Kaiken kaikkiaan lehdestä paistaa laatu, niin sisällön kuin ulkoasun osalta ja saa lukijan katsomaan ympäristöään aivan uusin silmin. Ajatuksia herättävä upea lehti.”

Voittajalehden päätoimittajat Jaakko Belt ja Tytti Rantanen totesivat voitosta: ”Lehtemme nojaa vahvasti yhdessä tekemiseen: tiedettä, taidetta, kulttuurikeskustelua, kriittisiä ajattelutaitoja ja yhteiskunnallista debattia yhdistävää filosofista julkaisua ei synny ilman lukuisten ihmisten omistautuvaa yhteistyötä. Kunnia laatulehtipalkinnosta kuuluu siis kaikille lehdentekoon omalla panoksellaan vuosien varrella osallistuneille. Haluamme myös kiittää laajaa lukijakuntaamme: tuellanne kulttuurilehti elää ja moniääninen julkinen keskustelu pysyy voimissaan”.

Voittajavalinnan lisäksi tuomari antoi erilaisia kunniamainintoja.

Linnut-lehti sai kunniamaininnan ulkonäöstä. Tuomari Lybeck totesi: ”Ehkä tämän joukon kaunein lehti. Kuvat ovat henkeäsalpaavia. Lisäksi artikkelit ovat ajankohtaisia, mielenkiintoisia ja innostavia. Ilmastonmuutos vaarantaa lintujen elämää ja tämä lehti herättää meidät auttamaan heitä. Taitto on selkeää ja kaunista. Lehteä on erittäin miellyttävää selailla. Luontolehtien aatelia.”

”Tällainen tunnustus lämmittää suuresti”, kertoo Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved. ”Kiitos lukuisien loistavien lintukuvaajien ja taitavan taittajan Linnut-lehti pystyy tarjoamaan mielenkiintoisen sisällön kauniina kokonaisuutena”, hän jatkaa.

Onnistuneesta taitosta tuomari palkitsi Tähtivaeltajan. ”Tämä on yksi ehdottomista suosikeistani. Äärimmäisen houkutteleva ja onnistunut ulkoasu. Genre näkyy kuvituksessa, taitossa, fonteissa, mutta erittäin tyylikkäästi. Sisältö on monipuolista ja kiinnostavaa. Kirjailija Laura Gustafssonin haastattelu on erinomainen. Uusi tuttavuus ja varmasti lehti, johon tartun jatkossakin,” perustelee Lybeck.

”Olemme täällä Tähtivaeltajassa kovin innoissamme saamastamme kunniamaininnasta Kultin laatulehtikilpailussa. On hienoa, että kulttuurilehtien laajaa kenttää nostetaan esiin tällä tavoin. Kunniamaininta kannustaa jatkamaan ja jaksamaan,” kiittää päätoimittaja Toni Jerrman.

Kunniamaininta sisällöstä meni Särölle. ”Särö on iloinen yllätys kirjallisuus- ja kulttuurilehtien joukossa. Miellyttävä pieni formaatti houkuttelee kantamaan lehteä mukana. Artikkelit ovat kiinnostavia ja asiantuntevia. Lehti jonka mielellään lukee kannesta kanteen hitaasti mietiskelleen,” kiitti tuomari Lybeck

”Uskon, että kulttuurin, taiteen ja tieteen parissa toimivien pienten julkaisujen mahdollisuudet ovat vielä käyttämättä. Jotta pienlehdet eivät ajautuisi suurten mediatalojen tavoin holhousjournalismin hetteikköön, meidän pitää pysyä valppaina ja avoimina. Meidän pitää taistella näkyvyytemme puolesta laatu edellä. Siten me voimme toimia myös suurempien joukkojen valistuksen ja inspiraation lähteinä. Särö kiittää saamastaan kunnianosoituksesta!”, toteaa päätoimittaja Mark Mallon.

Kilpailuun osallistui 48 Kultin lähes 180 jäsenlehdestä.  Yleisö sai perinteiseen tapaan antaa netin kautta ääniä suosikkilehdilleen. Yleisö äänesti suosikikseen Ruumiin kulttuurin.

”Lehteä tehdään suurella intohimolla ja rakkaudesta lajiin upean avustajajoukon voimin, työtunteja laskematta. Tänä vuonna uudistunut lehti on harvinaislaatuinen lajissaan jopa eurooppalaisittain mitattuna. Lehden jokaisessa numerossa julkaistaan mm. laaja Kirjakäräjät -osio. Tämä lukijoiden äänestämä palkinto lämmittää erityisesti ja antaa lisää virtaa tuottaa mottomme mukaisesti lisää ruumiita”, kertoo Ruumiin kulttuurin historian kolmas päätoimittaja Päivi Remes, joka alkoi luotsata lehteä tänä keväänä.

Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen muistuttaa, että ”laatulehtikilpailun idea on nostaa kulloinkin huomioitujen lehtien kautta esiin juuri mediakentän monimuotoisuuden ja sananvapauden merkitystä. Samalla on suuri ilo huomata, miten paneutuneella asenteella tänäkin vuonna yhden hengen jury on onnistunut seulomaan kilpailussa voittajan ja kunniamaininnat saaneet lehdet.”

Rantanen iloitsee myös, että maan hallituksessa päästiin sopuun siitä, että veikkausvoittovarojen väheneminen kompensoidaan täysimääräisesti niin, että kulttuurilehtien osalle suunnitellusta valtionapujen leikkauksesta luovuttiin: ”Suomessa kulttuurilehtien tuki on ennestään merkittävästi heikompaa kuin vaikka Ruotsissa ja lisäleikkaukset olisivat keskellä median murrosta ja koronan rasituksia olleet skandaali. Tulevina vuosina on vältättämätöntä korjata tukien tasoa ylöspäin. Median monimuotoisuus ja sananvapaus ovat yhteisesti tärkeä asia.

Laatulehtikilpailun voittaja julkistettiin Kultti ry:n osaston Kulttilavalla Helsingin Kirjamessuilla.

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on riippumattoman journalismin äänitorvi ja noin 180 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti puolustaa sananvapautta ja median monimuotoisuutta sekä toimii lehtien edunvalvojana, ja tarjoaa niille koulutusta ja markkinointiväyliä.

Lisätiedot:

Kultti ry:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, 044 210 3445
Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen, 040 507 7165
päätoimittaja Jaakko Belt, 040 5926971
päätoimittaja Jan Södersved, 040 5555 393
päätoimittaja Toni Jerrman, 044 2366692
päätoimittaja Mark Mallon, 041 5356 065
päätoimittaja Päivi Remes, 0400 418171