Vuoden laatulehti on Voima

Vuoden laatulehti on Voima

Vuoden laatulehti on Voima 342 500 Kulttilehdet

Laatulehtikilpailun tuomari Rosa Liksom valitsi voittajaksi VOIMA-lehden

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jokavuotinen Vuoden laatulehti -palkinto jaettiin nyt 18. kerran.  Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua.

Tänä vuonna laatulehden valitsijana toimi kirjailija Rosa Liksom.

”En olisi ikinä uskonut, että Suomessa julkaistaan niin valtava määrä laatulehtiä. Oli suuri kunnia ja ilo päästä tutustumaan näihin lehtiin. Olisin voinut palkita melkein kaikki lehdet, mutta oli pakko valita. Suuret kiitokset teille kaikille, jotka kirjoitatte ja teette Suomessa laatulehtiä, pienlehtiä ja vähän isompiakin. Teette arvokasta työtä”, toteaa Liksom.

Vuoden laatulehdeksi Liksom valitsi Voiman. 

Perusteluissaan hän toteaa: ”Voima on tarjonnut jo vuosikymmeniä vaihtoehtoista ja laajaa näkökulmaa planeettamme tapahtumiin ja ilmiöihin unohtamatta kattavia, asiapitoisia henkilöhaastatteluja. Aikanamme, jolloin Suomessa on vain yksi sanomalehti ja sen tarjoama hyvinkin mustavalkoinen näkemys maailman tapahtumista, Voima-lehti on rakentanut alusta asti sellaista kommunikaatiota, jossa kunnioitetaan toiseuksia ja moniarvoista yhteiskuntaa.”

Voiman päätoimittaja Emilia Miettinen voitosta: ”Koko Voima-lehden puolesta suuri ja lämmin kiitos tästä kunniasta sekä Kultille että ylituomari Rosa Liksomille. Voima on laatulehti, koska sen lahjakas ja sitoutunut tekijäjoukko uskoo laadukkaan ja tinkimättömän journalismin voimaan osana yhteiskunnallista muutosta. Voima täyttää ensi vuonna neljännesvuosisadan, ja koko sen historian ajan Voima on ollut vastalauseiden, toisenlaisten näkemysten ja kiusallisten kysymysten esittäjä, ja etenkin näinä aikoina soraääniä ja Voimaa tarvitaan entistä kipeämmin.”

”Voittajavalinnan lisäksi tuomari antoi kunniamaininnan Astralle, Blues Newsille ja Jänkälle. ”Astra on hillitön ja räävitön, nautinto. Blues Newsissa on asiaa ja paksusti musiikista, eritoten bluesista, ja Jänkä nostaa epäpopulistisia teemoja asiallisesti esiin”, luonnehtii Liksom kunniamainintoja.

Astras chefredaktör Elliot Lundegård kommenterar: ”Vi blev otroligt glada över hedersomnämnandet till Astra! Det är en bekräftelse på tidskriftens viktiga roll i samhällsdebatten och i arbetet för ett levande samtal om feminism, kultur och rättvisefrågor. Den här typen av uppmärksamhet motiverar oss att fortsätta med det vi gör. Stort tack!”

”Lämmin kiitos Kultin laatulehtikilpailun kunniamaininnasta, olemme siitä erittäin otettuja! Musiikkiskenen nykyvaltavirran vallitessa yleisömedian erilaisia muotoja laidasta laitaan, olemme erityisen iloisia tästä huomiosta, jonka valokeila kohdentuu näin nyt juurimusiikkiinkin ja nostaa esiin varsin usein nykymuotoisen populaarikulttuurin ”katveeseen” jääviä musiikkityylejä ja -kulttuureita. Kunniamaininnasta kiitokset kuuluvat myös asiantunteville, vapaaehtoistyönä lehteä tekeville kirjoittajille, kuvaajille ja muille konkreettisessa lehtityössämme mukana oleville”, iloitsee Blues Newsin päätoimittaja Maiju Lasola.

Jänkän päätoimittaja Paula Alajärvi: ”Olemme oikein ilahtuneita lappilaisen kulttuurilehti Jängän saamasta kunniamaininnasta! Lappi on iso ja monikulttuurinen alue, jonka arkitodellisuus on tuntematon monille suomalaisille. Se on muutakin kuin matkailumainosten Lappi. Jänkä on halunnut puuttua stereotypioihin ja ylimalkaisuuksiin, joita viljellään Lapista puhuttaessa. Pienet, syrjäiset seudut ovat olleet lähellä sydäntämme Jänkää toimittaessamme”. 

Kilpailuun osallistui 48 Kultin lähes 160 jäsenlehdestä.  Yleisö sai perinteiseen tapaan antaa netin kautta ääniä suosikkilehdilleen. Yleisö äänesti suosikikseen Linnut.

”Tunnustus yleisöltä tuntuu erityisen hyvältä, sillä Linnut-lehteä pyritään tekemään monipuolisella otteella kaikille linnuista kiinnostuneille”, kertoo Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved.

Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen muistuttaa. että laatulehtikilpailun idea ole mitata erilaisten lehtien paremmuutta millään objektiivisilla kriteereillä, vaan valinnat tekee aina kulloinenkin yhden hengen jury itse valitsemillaan perusteilla.

”Tältä pohjalta kilpailun idea on korostaa, miten tähdellistä kulttuurin ja sanavapauden kannalta on se, että samoista asioista on tarjolla erilaisia näkökulmia. Suomessa panostetaan paljon resursseja taiteeseen, tieteeseen ja demokratiaan, joten on perusteltua, että jokunen roponen suunnataan myös sellaisen toimituksellisen aineiston tekemiseen mikä auttaa yleisöä löytämään näiltä saroilta itseään kiinnostavia asioita ja tulkintoja”.

Laatulehtikilpailun voittaja julkistettiin Kultti ry:n osaston Kulttilavalla Helsingin Kirjamessuilla. 

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on riippumattoman journalismin äänitorvi ja noin 160 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti puolustaa sananvapautta ja median monimuotoisuutta sekä toimii lehtien edunvalvojana, ja tarjoaa niille koulutusta ja markkinointiväyliä.

Lisätiedot:

Kultti ry:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, 044 210 3445
Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen, 040 507 7165
Astra, chefredaktör Elliot Lundegård, +46738385712
Blues News, päätoimittaja Maiju Lasola, 0503564102
Jänkä, päätoimittaja Paula Alajärvi, 040 7668827
Voima, päätoimittaja Emilia Miettinen, 0445306678