Risto Isomäki valitsi Kultin vuoden 2020 laatulehdeksi Animalia-lehden

Risto Isomäki valitsi Kultin vuoden 2020 laatulehdeksi Animalia-lehden

Risto Isomäki valitsi Kultin vuoden 2020 laatulehdeksi Animalia-lehden 150 150 Kulttilehdet

Helsingin virtuaalisten kirjamessujen Kultin osastolla ovat esillä sekä Isomäen että kaikkien kilpailussa palkittujen lehtien tekijöiden haastatteluvideot.

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n jokavuotinen Vuoden laatulehti -palkinto jaettiin nyt 15. kerran. Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua.

Tänä vuonna tuomarina toimi juuri valtion tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnolla huomioitu kirjailija Risto Isomäki. Helsingin virtuaalisilla kirjamessuilla pidetyssä tiedotustilaisuudessa Isomäki kiitteli tarjolla olleiden lehtien laajaa skaalaa ja korkea tasoa.

”Minulle tuli hyvin nopeasti erittäin selväksi, ettei tällaista kilpailua ole mitenkään mahdollista ratkaista tekemättä suurta vääryyttä monille harmittavan laadukkaille lehdille. Tällaiset valinnat täytyy siis aina tehdä jostakin tietystä ja hyvin subjektiivisesta näkökulmasta. Mutta riippumatta siitä miten valinnan tekee, se on väistämättä aina epäoikeudenmukainen kaikkia muita näkökulmia kohtaan”, toteaa Isomäki.

Vuoden laatulehdeksi Isomäki valitsi Animalia-lehden. Perusteluissaan hän toteaa: “Valitsin voittajaksi lehden, joka mielestäni sisältää eniten sellaisia ihmiskunnan tulevaisuuden ja mahdollisesti jopa henkiinjäämisen kannalta tärkeitä uutisia ja näkökulmia, joita valtavirran tiedotusvälineet eivät ole käsitelleet. Animalia on julkaisu, jonka toivoisin tulevan kaikkien Suomen suurien tiedotusvälineiden toimituksiin ja josta toivoisin myös valtamedioiden poimivan mahdollisimman ahkerasti uutisaiheita omaan käyttöönsä”.

Animalian päätoimittaja Laura Uotila iloitsee valinnasta ja haluaa jakaa huomioita koko lehden tekijäkunnalle: “On hienoa, että mediatyö eläinten oikeuksien puolesta saa kiitosta. Lehteä tekevät Animalian työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisemme, joten palkinto on suuri kunnianosoitus myös vapaaehtoistyölle”.

Voittajavalinnan lisäksi tuomari antoi erilaisia kunniamainintoja. Visuaalisesti elämyksellisimmäksi hän valitsi Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo-lehden.

“Kiitos kunniamaininnasta! Sarjainfo valittiin visuaalisesti elämyksellisimmäksi, ja kunnia kuuluu tietysti isosti itse sarjakuvataiteen rikkaudelle. Esimerkiksi kotimainen nykysarjakuva on hyvin monipuolista ja usein komeaa katsella. Lisäksi sillä on sanottavaa”, arvioi päätoimittaja Aino Sutinen.

Tuomarin mielestä eniten uutta ja kiinnostavaa asiaa oli kunniamaininnan verran sekä pohjoisen kulttuurilehti Kaltiolla että Natura-lehdellä.

Kaltion päätoimittaja Paavo J Heinonen muistaa lehtensä saaneen laatulehtipalkinnon vuonna 2008, mutta pitää kunniamainintaakin arvossa. “Kulttuuri ja monet muutkin asiat näyttävät vähän erilaiselta täältä Oulusta käsin kun vertaa vaikka Helsinkiin. Korona-aikana lehden resurssit ovat oikeastaan enemmän lisääntyneet kuin vähentyneet, kun matkakuluja syntyy aiempaa vähemmän.”, hän naurahtaa.

“Kiitos kunniamaininnasta kuuluu koko toimituskunnalle, avustajillemme ja tutkijoille, jotka ovat Naturaan kirjoittaneet. Biologian ja maantieteen ymmärrys on yhä tärkeämpää tänä aikana, jolloin kohtaamme ilmastonmuutoksen kaltaisia globaaleja ympäristökatastrofeja tai nykyisen pandemian kaltaisia biologisia haasteita. Naturan sisällöt sopivat ihan kaikille, joita ajantasainen luonto- ja ympäristötieto kiinnostaa”, päätoimittaja Anne Hirvonen sanoo.

Kunniamaininnan “vanhoja luutumia tuulettavista uusista näkökulmista” tuomari halusi antaa Lumooja-lehdelle.

“Lumoojan puolesta voisin todeta ainakin, että olemme todella otettuja kunniamaininnasta. Lumooja haluaa nostaa jatkossakin esille uusia lahjakkaita kykyjä ja niinpä tarkoituksena on tuoda entistä enemmän sisältöä myös verkkoon”, sanoo Emmi Ketonen, toinen lehden päätoimittajista.

Viidennen kunniamainonnan tuomari Isomäki antoi Suomen Lukiolaisten liiton Improbatur-lehdelle “lukijoita omaperäisellä, raikkaalla ja ennakkoluulottomalla tavalla palvelevasta lähestymistavasta.”

“Tämä on tärkeä kunnianosoitus itsenäiselle, journalistiselle nuorten medialle. Sen tekemää pitkäjänteistä työtä ei voi korvata valtakunnallisten yleisjulkaisujen satunnaisilla vilkaisuilla tai viestinnällä,” kiittelee Improbaturin päätoimittaja Tuukka Tuomasjukka.

Kilpailuun osallistui 49 Kultin vajaasta 200:sta jäsenlehdestä. Yleisö sai perinteiseen tapaan antaa netin kautta ääniä suosikkilehdilleen. Yleisöäänet jakaantuivat tällä kertaa täysin tasan kahden lehden, Imetysuutisten ja Lintujen, kesken.

”On hienoa huomata, että linnut ja luonto kiinnostavat ihmisiä. Linnuissa riittää loputtomiin uutta opittavaa,” jaettua voittosijaa kommentoi päätoimittaja Jan Södersved.

“Imetyksen tuki ry iloitsee yleisöäänestyksen tuloksesta, joka on merkittävä huomionosoitus myös koko vapaaehtoiselle lehtitiimillemme. Imetysuutisia varmistaa jatkossakin luotettavan tiedon jakamisen imetyksestä, arjenmakuisia perheiden tarinoita unohtamatta”, kertoo toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones.

Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantasen mielestä tuomarin valinnat kuvaavat hienosti sitä median monimuotoisuutta, jonka vaaliminen on järjestön tehtävä. ”Oli hienoa havaita että omalla tavallaan maailmaa katsova diktaattorijuryttäjä oli jälleen löytänyt koko joukon uusia laatulehtikilpailussa huomioitavia erilaisia lehtiä. Tämä kertoo juuri siitä median monimuotoisuuden ideasta, jota Kultti haluaa erityisesti puolustaa”.

Palkittujen lehtien tekijöiden haastattelut ja lehtien tekemää muuta kirjamessuohjelmistoa voi löytää messujen ajan Kultin osastolta Helsingin Kirjamessuilta sekä myöhemmin Kultin omilta sivuilta.

 

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on riippumattoman journalismin äänitorvi ja noin 200 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti puolustaa sananvapautta ja median monimuotoisuutta sekä toimii lehtien edunvalvojana ja tarjoaa niille koulutusta ja markkinointiväyliä.

 

Lisätiedot:
Kultti ry:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, 044 210 3445
Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantanen, 040 507 7165
päätoimittaja Laura Uotila, 050 543 9601
päätoimittaja Aino Sutinen, 040 867 5319
päätoimittaja Anne Hirvonen, 040-8394272
päätoimittaja Emmi Ketonen, 040 5781090
päätoimittaja Tuukka Tuomasjukka, 044 3022 118
päätoimittaja Paavo Heinonen, 044 250 1605
päätoimittaja Jan Södersved, 010 406 6202
toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones, 044 522 5032