Minna: Mitä kuuluu Kanttilalle?

Minna: Mitä kuuluu Kanttilalle?

Minna: Mitä kuuluu Kanttilalle? 2560 1707 Kulttilehdet

Minna Canthin kotitalosta uusi kulttuurikeskus

Kuopion keskustassa Snellmaninpuiston laidalla kohoaa 200 -vuotias vaaleanvihreä puurakennus, Minna Canthin entinen koti- ja liiketalo Kanttila. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus on kokenut aikojen saatossa muutoksia ja se pääsi viime vuosikymmeninä rapistumaan. Nyt on meneillään suuri korjaus- ja uudistushanke, jolla pelastetaan Kanttilan rakennus ja luodaan kulttuurikeskus, joka palvelee kulttuuria, taidetta ja matkailua. Hankkeen on määrä valmistua vuonna 2025.

Kanttilan talon historia ulottuu 1820-luvulle. Siinä toimi alkuaan Petter Wäänäsen perustama

Sisä-Suomen ensimmäinen kirjakauppa. Minna Canth muutti leskeksi jäätyään Jyväskylästä Kuopioon vuonna 1880 ja asettui asumaan Kanttilaan. Rakennuksessa oli myös perheen sekatavarakauppa ja puuvillapuoti. Kanttila oli myös kohtauspaikka. Kuuluisan Minnan salongin vieraina nähtiin monia kulttuurivaikuttajia Juhani Ahosta Järnefelteihin ja Jean Sibeliukseen. Kanttila oli Minna Canthin perillisten hallussa vielä 1970-luvulle saakka. Sittemmin rakennus oli eri omistajilla ja pitkään tyhjilläänkin ja jopa purku-uhan alla.

Vuonna 2016 perustettu yhdistys Minna Canthin talo ry  osti lahjoitusvaroin Kanttilan rakennuksen vuonna 2017. Kuopion kaupunki myönsi hankkeeseen 50 000 euron avustuksen.  Vuonna 2019  kaupunki osti tontin ja  vuokrasi sen Kanttilalle 40 vuodeksi. Kauan odotettu talon korjaus- ja muutostyö lähti näin käyntiin.  Rahoitusta ja uusia yhteistyökumppaneita on sen jälkeen hankittu ja niitä etsitään aktiivisesti edelleen. Yhdistyksen jäsenhankinta on ollut vilkasta. Kannattajajäseninä on sekä yhteisöjä että yksityisiä henkilöitä. Mukana on myös Suomalainen Naisliitto.

Minna Canthin talo ry omistaa Kanttilan – Kiinteistö Oy Minna Canthinkatu 20-22  – osakkeet. Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö Kanttila (KOY) toteuttaa peruskorjauksen ja huolehtii rakennuksen ylläpidosta.  Projektia johtaa kulttuurialan yrittäjä, musiikin maisteri Anja Lappi. Koko korjaushanketta hallinnoivat Minna  Canthin talo ry:n ja KOY:n hallitukset. Projektin arvioitu budjetti on n. 3,5 milj. euroa. Uudistetun  Kanttilan on määrä olla valmis Kuopion kaupungin 250-vuotisjuhlavuonna 2025.

Uniikki rakennushanke etenee

Toiminnanjohtaja Anja Lappi on kulttuurialan monitoiminainen, taidehallintoon erikoistunut musiikin maisteri ja kulttuuriyrittäjä. Hän on mm. yksi Tanssiteatteri Minimin perustajajäsenistä. Yrittäjäkokemusta hänellä on 20 vuoden ajalta. Kuva Mikko Mäntyniemi

Anja Lappi on innostunut ainutlaatuisesta rakennushankkeesta. ”Kuopio tarvitsee Kanttilaa! Siitä tulee Minna Canthin henkisen perinnön säilyttäjä ja samalla uutta luova kulttuurikeskus. Rakennuksen sijainti ydinkeskustassa on ihanteellinen ja lähellä ovat myös korttelimuseo ja VB valokuvakeskus.”

Paljon on jo  saatu hankkeessa aikaan. On tehty rakennushistoriallinen selvitys ja valittu pääarkkitehti, joka on arkkitehtitoimisto Arto Mattila. On käyty rahoitusneuvotteluja ja laadittu  tila- ja toimintasuunnitelma.

”Hankkeeseen on tarjouskilpailun pohjalta kiinnitetty urakkavaiheeseen saakka LVI- ja sähkösuunnittelijat, arkkitehtisuunnitelmat ovat valmiit  ja kauan odotettu kustannusarvio alkaa selvitä”, Anja Lappi kertoo.

”Rakentamisen kustannukset heijastuvat luonnollisesti tuleviin vuokriin, jotka taas tulevien toimijoiden näkökulmasta ovat tärkeitä. Suunnittelua voi seurata verkkosivuilla osoitteessa www.kanttila.fi.”

Tasa-arvon ja taiteen talo

Kanttilasta tulee kulttuurikeskus, jonka toiminnan tärkeinä painopisteinä ovat sanataide ja journalismi ja laajemmin Canthin tapaan tasa-arvoon, demokratiaan ja sananvapauteen liittyvät teemat.

Kanttilan tuleva toimintamalli tarjoaa monipuolisia palveluja.
”Kanttilalle luodaan taiteen ja tieteen residenssiohjelma, joka tarjoaa majoitusta ja työskentelytiloja taiteilijoille ja tutkijoille”, Anja Lappi kertoo suunnitelmista. ”Kanttilaan tulee myös Minnan salonki & museo, joka kertoo Minna Canthin elämäntyöstä. Tulossa on myös monitoimitiloja paitsi työskentelyyn myös messu- ja juhlatiloiksi. Kahvila-ravintola houkuttelee

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja kulttuuriyrittäjä Anja Lappi Kuopiossa Snellmanin puistossa, taustalla Minna Canthin talo Kanttila. Kuva kesäkuulta 2021.

kävijöitä Kanttilaan ja sinne on suunniteltu mm. Itä-Suomen yliopiston tiedekahvila. Uudessa Kanttilassa on myös kauppa, Minnan Puoti, sekä sekä digi- ja live-näyttämö.”

Työtä on paljon, ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa tarvitaan. Jokaiselle edellä mainitulle osa-alueelle on muodostettu oma toiminnan sisältöä suunnitteleva valiokunta, johon kuuluu eri alojen taiteilijoita, yrittäjiä sekä kulttuurin ja tekniikan alan osaajia.

Minna Canthin talo ry. on nostanut Kanttilaa esille tiedotuksessa ja sosiaalisessa mediassa. Viime kesänä heinä-syyskuussa oli esillä Kanttila 200 vuotta -näyttely. Kaupunkilaisia on tavoitettu myös Kanttilan pop up -kirjakahvilassa, joka avattiin Kuopioon kauppakeskus Minnaan lokakuussa ja joka avautuu jälleen heinäkuussa 2021.

”Kanttila tarjoaa ainutlaatuisen ja vetovoimaisen, ympärivuotisen kulttuurimatkailukohteen”, Anja Lappi sanoo.

”Kanttila ei ole mikään tavallinen rakennus, vaan talo, jossa Minna Canthin toiminnan sanoma elää voimakkaasti. Ponnistelemme rakentaaksemme jotakin kestävää, niin että Kanttilan tulevaisuus jatkuisi ainakin seuraavat 150 vuotta eteenpäin.”

Teksti Kirsi Sand

Lisätietoa:  www.kanttila.fi

www.facebook.com/minnacanthintalo

Kanttilan esittelyvideo Youtubessa:  https://www.youtube.com/watch?v=q7wH13CY8pw&t=9s

Uutisklippi Kanttila 200 vuotta -näyttelyn avajaisista Areenassa:  https://areena.yle.fi/1-50576806

OHJELMA HEINÄKUU 2021 

Kanttilan popup -kirjakahvila & Minnan puoti
​ma-pe klo 10-18, la 10-15.
Kauppakeskus Minna, Haapaniemenkatu 18, Kuopio

Kuopion kaupunginteatterin lipunmyynti
ma-pe 10-16, la 11-15.
Kauppakeskus Minna, Haapaniemenkatu 18, Kuopio
Huom! Minna Canth: Agnes, ohjaus Juha Hurme, 3.9.2021.

Minnan jäljillä -kävelykierros
Keskiviikkoisin  klo 16.00, lähtö Korttelimuseo.

Kanttilan esittely ja kulttuurikierros -keskustelu

Kulttuurikierros -keskustelu, Kanttilan popup – kirjakahvilassa ja Minna Canthin talo Facebook live.

Muistathan, että voit tilata maksutta Teamsin kautta Kanttilan esittelyn ryhmällesi!

Tervetuloa!

LAHJOITUKSET:

Tehdään historiaa ja kunnostetaan Kanttila. Nyt tukeminen on helppoa:
https://kulttuurilahja.fi/hanke/kanttila-minna-canthin-talo-kuntoon/
Facebookissa hanke löytyy täältä: https://www.facebook.com/kulttuurilahja
Twitterissä täältä: https://twitter.com/kulttuurilahja

Minna-lehti