Kuukauden skuuppi tammikuu 2019: Tuli&Savu

Tervetuloa Tuli & Savun uuden numeron pienimuotoisiin julkkareihin 23.1.2019 klo 17 Kaisa-talon Kirja & Kahviin.

Runoilijat Kaija Rantakari ja Lauri Hei keskustelevat ja lukevat tekstejään. Tuli & Savun päätoimittaja Juha-Pekka Kilpiö haastattelee.

Uutta numeroa myynnissä tarjoushintaan.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.

*

Tuli & Savun uusin numero ”Veistos” tarttuu konkreettisesti runouden materiaaliseen perustaan, nimittäin paperiin. Runoutta on levitetty paperille kirjoitettuna tai painettuna niin pitkään, että alustana se on oikeastaan automatisoitunut eikä siihen juuri kiinnitetä huomiota. Nykyisin, kun kirjallisuuden mediat monimuotoistuvat, on mahdollista tarkastella myös paperille painettuja tekstejä uudesta näkökulmasta ja tarkentaa siihen, mihin juuri paperi pystyy. Käsittelemme numerossa muun muassa sellaisia kirjataiteen ja kokeellisen kirjallisuuden muotoja, joissa hyödynnetään paperin ainutlaatuisia ominaisuuksia – jotain, mitä ei voi muuntaa esimerkiksi e-kirjaksi.

Paperin ulottuvuuksia taitellaan ja taivutetaan Lauri Hein sekä Riikka Ala-Hakulan ja kumppaneiden tekstiobjekteissa, jotka lukija voi leikata irti ja koota itse valmiiksi. Kaija Rantakari johdattelee esseessään taiteilijakirjojen (artists’ books) pariin, ja Kristian Blomberg käsittelee sivun kääntämistä mekanismina, jota voi käyttää muotoamaan runokirjojen merkityksiä. Mika Taanila kertoo haastattelussa Film Reader -sarjansa kirjaveistoksista. Uutta, kuvataiteen innoittamaa runoutta nähdään Pauliina Haasjoelta ja Harry Salmenniemeltä. Graafisesta suunnittelusta vastaavat Lotta Fors ja Hilla Semeri.

Suomen ainoa painettu runouslehti Tuli & Savu täyttää tänä vuonna 25 vuotta.