Kulttilehdet mukana Helsingin kirjamessuilla!

Kulttilehdet mukana Helsingin kirjamessuilla!

Kulttilehdet mukana Helsingin kirjamessuilla! 2560 1920 Kulttilehdet

Tervetuloa tutustumaan Kulttilehtiin Helsingin kirjamessuilla 28.-31.10.2021 osastolla 6f2.
Osastolla ilmaisia näytelehtiä, myynnissä lehtiä, kirjoja ja muuta materiaalia.
Kulttilavalla järjestetään joka messupäivä ohjelmaa – katso tarjonta alta.

Kulttilavan ohjelma torstaina 28.10.2021

Kello 12
Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu

Kosmos. Tositarina eräästä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä ja trollien suhteettoman suureksi kasvaneesta vaikutuksesta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nettioikeisto on vedättänyt mediaa jo vuosikausia, ja nyt sen kohteena on oikeuslaitos. Vehkoo pureutuu trollauksen mekanismeihin, sen luomiin uhkakuviin ja jo todellisiin vaikutuksiin. Johanna Vehkoo on Long Play -lehden perustajia.
Iida Simes Voima-lehdestä haastattelee.

Kello 12.30
Juha Kauppinen: Heräämisiä – Kuinka minusta tuli luonnonsuojelija. Siltala.

Journalisti Juha Kauppinen on kirjoittanut Talvivaaran kaivoksen ympäristöongelmista ja biodiversiteetin katoamisesta. Puolustanut luontoa, antanut sille äänen. Kirjassaan Kauppinen pohtii, miten ajatus luonnon suojelemisesta syntyi. Entä miksi jotkut uhraavat luontoaktivismille elämänsä, seisovat järkähtämättä monitoimikoneen edessä, erkaannuttavat itsensä muusta yhteisöstä tuhoten elantonsa ja terveytensä? Miksi toiset vaikenevat tai vastustavat suojelijoita?
Iida Simes Voima-lehdestä haastattelee.

Kello 15.00
Rosa Luxemburg ja 2020-luvun sosialismi

Demokraattisen sivistysliiton pääsihteeri Jari Karttusta jututtaa Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén.

Kello 17.00
Kirjailijahaastattelu, rauhankasvattaja Hanna Niittymäki: Ihmisiksi elämisen taito

Haastattelijana Matilda Katajamäki. Ihmiselämän eettisiä ulottuvuuksia anekdoottien ja tutkimustiedon voimin. Järj. Rauhanpuolustaja-lehti

———————————————————————————————-

Kulttilavan ohjelma perjantaina 29.10.2021

Kello 11
Huutaminen ja kirjoittaminen – toisiaan vahvistavat menetelmät?

Kirjoittamisen yliopistonopettaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja Kaisla Suvanto kertoo kokemuksiaan huutamisen ja terapiakirjoittamisen yhdistämisestä.

Kello 12
Tiedetoimittajat

Tiedetoimittajallelle taivaskaan ei ole rajana

Kello 13
Sarjainfo-lehti / 50 vuotta Suomen sarjakuvaseuran toimintaa

Suomen sarjakuvaseura täyttää 50 vuotta vuonna 2021 ja on julkaissut historiikin. Sarjainfo-lehden päätoimittaja Aino Sutinen ja toimittajat Ville Hänninen ja Vesa Kataisto keskustelevat lehdestä, historiikista ja sarjakuva-alan kehityksestä Suomessa.

Kello 13.30
Kaiken jälkeen

Toimittaja/kirjailija Emilia Kukkala kertoo romaanistaan Kaiken jälkeen. Voiman kustantaja Tuomas Rantanen haastattelee.

Kello 14
Miten matkailet vastuullisesti?

Uusimman Kulttuurivihkojen teeman tiimoilta keskustelemassa tietokirjailija Jani Koskinen ja vastuullisen matkailun asiantuntija Anu Nylund. Puhetta johtaa Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn.

Kello 15
Historian poliittinen käyttö: Nykypäivän poliittiset kamppailut ulottuvat myös tulkintoihin menneisyydestä

Historiallisen Aikakauskirjan joulukuun teemanumero käsittelee historian poliittista käyttöä. Aiheesta keskustelemassa numeron kirjoittajista Reima Välimäki ja Kaius Tuori, puhetta johtaa lehden päätoimittaja Anu Lahtinen.

Kello 16
Huumaavaa kirjallisuutta

Oli kyse sitten alkoholista, psykedeeleistä tai heroiinista, ovat erilaisten päihdekuvaukset olleet pitkään yksi kirjallisuuden vakioaiheista. Mutta mitä näillä kuvauksilla tavoitellaan? Mikä määrittää sen, onko huumekuvauksissa kysymys ylevästä arjesta irtautumisesta vai säälittävästä addiktiokäyttäytymisestä? Keskustelemassa Nuoren Voiman Huuma-numeroon päihdekirjallisuudesta esseen kirjoittanut toimittaja Eleonoora Riihinen sekä vastikään esikoisromaaninsa Vippi-ihmisiä (Otava) julkaissut Silja Liukkonen. Keskustelun juontaa Taija Roiha.

Kello 17
Ruotsinsuomalaiset kansankodissa – miten onnistui kotoutuminen?

Keskustelijoina Ydin-päätoimittaja Arja Alho ja siirtolaisuuden tutkija Ismo Söderling.

———————————————————————————————-

Kulttilavan ohjelma lauantaina 30.10.2021

Kello 10
Steinerkasvatus

Keskustelemme uudesta steinerkasvatuksen esittelyfilmistä, joka kertoo pienen tarinan. Mitä kaikkea filmi näyttää steinerkasvatuksesta ja millainen kuva siitä välittyy. Haastattelijana Steinerkasvatuksen liiton toiminnanjohtaja Pia Pale.

Kello 11
I Svenskfinlands mörka hjärta

Gamla pengar, segelbåtar, elitism, knutpatriotism och prutthurtighet. Det var utgångspunkten då den finsk-norska serieskaparen Karstein Volle inledde arbetet med en satirisk bok om Svenskfinland. Men under resan fann han nånting helt annat.

Kello 12
Kasvatusviisautta kiireisille

Keskustelemassa tietokirjailija ja steinerkoulunopettaja ja rehtori Jarno Paalasmaa. Miten päästäään kiireestä ja keskitytään lapseen? Onko taikasanoja olemassa? Onko hyvä vanhemmuus hukassa tässä maailman ajassa? Haastattelijana Pia Pale.

Kello 13.30

VUODEN LAATULEHTI-KILPAILU

Kultti ry:n laatulehtikilpailun tuomari Baba Lybeck paljastaa voittajan.

Kello 14.00

Rauhanpuolustaja-lehti, rauhankulttuuria ja -journalismia

Kello 14.30

Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta + kirjallisuusliite, kansainvälistä journalismia suomalaisin maustein.

Kello 15
Taidemuseoiden uusi aika

Taidemuseoiden suosio on kasvanut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Taidemuseoilla onkin aivan uudenlaisia tapoja olla keskuudessamme, osana taidemaailmaa ja yhteiskuntaa, mutta onko samalla jotakin museon vanhoista tehtävistä jäänyt vähemmälle huomiolle? Keskustelemassa Taide-lehden päätoimittajan Pessi Raution kanssa ovat Ruotsin Nationalmuseumin johtaja Susanna Pettersson joka johti tätä ennen Ateneumia sekä Jenny Valli, Hämeenlinnan taidemuseon ja aiemmin Lönnströmin taidemuseon johtaja.

Kello 16
Kaltio

Kahdeksan kiperää kysymystä kulttuurilehti Kaltiosta

Kello 17
Aikuisten nukketeatteri taidemuotona ja sen kritiikki

Kritiikin Uutisten päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskosken kanssa keskustelemassa nukketeatterista väitellyt vapaa tutkija ja Suomen UNIMA ry:n puheenjohtaja (Union Internationale de la Marionnette) Katriina Andrianov sekä nukketeatteritaiteilija ja Nukketeatteri-lehden päätoimittaja Laura Sillanpää.

———————————————————————————————-

Kulttilavan ohjelma sunnuntaina 31.10.2021

Kello 11
Silminnäkijänä Afganistanissa

Kehityspolitiikan asiantuntija Olli Ruohomäki on työskennellyt ja matkustanut laajalta Afganistanissa, tavannut Talibanin johtajia ja nähnyt 20 vuotta kestäneen sodan vaikutukset. Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Matti Koskinen haastattelee Ruohomäkeä tämän kokemuksista ja näkemyksistä maan tulevaisuuden suhteen.

Kello 12
Huijataanko meitä? Onko Hornet-hävittäjien uusiminen on silkkaa rahantuhlausta

Le Monde diplamatique & Novaja Gazeta -lehden kustantaja Mika Rönkkö haastattelee toimittaja/tietokirjailija Pentti Sainiota HX-hankkeesta.Häneltä on marras-joulukuun vaihteessa ilmestymässä aiheesta kirja Knasakunta kenraalien käsissä. Konkaritoimittaja Pentti Sainio on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa ja Apu-lehdessä. Sotilasmestarin poika Sainio on ”kasarmien kasvatti” ja reservin yliluutnantti. Hän on käsitellyt Suomen puolustapolitiikkaa lukuisissa aiemmissat teoksissan, muun muassa: Minne Suomi pommittaa (Into 2018) ja Armeijan hukatut miljardit (Into 2016).

Kello 12.30
Voima ja Teatteri&Tanssi+Sirkus

Kustantaja-teatterikriitiikko Tuomas Rantanen haastattelee kulttuuritoimittaja Jaana Semeriä ja Teatteri Viiruksen johtajaa Jussi Sorjasta.

Kello 13
Yhteiset lapsemme

Rasismi ja representaatiot nykykirjallisuudessa

Kello 14
Kehrääjä

”Haitallinen stereotypia vai positiivinen representaatio?
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kirjallisuudessa.