Kultin uudeksi puheenjohtajaksi Kultin perustajajäsen

Kultin uudeksi puheenjohtajaksi Kultin perustajajäsen

Kultin uudeksi puheenjohtajaksi Kultin perustajajäsen 150 150 Kulttilehdet

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan 9.5.2018 puheenjohtajakseen Tuomas Rantasen ja varapuheenjohtajakseen Juha Säijälän. Tuomas Rantanen toimii Voima-lehden kustantajana, Juha Säijälä on Kulttuurivihkot-lehden toimituspäällikkö.

Paljon kulttuuri- ja mielipidelehtiin kirjoittanut ja Voima-lehden kustantajana vuodesta 1999, eli lehden toiminnan käynnistämisestä asti toiminut Tuomas Rantanen oli aikanaan perustamassa myös Kultti ry:tä. Rantanen toimii Voimassa myös kulttuuritoimittajana keskittyen erityisesti esittäviin taiteisiin ja elokuvaan.

Ajankohtainen median kriisi liittyy etenkin siihen, että journalistisen sisällön tekemisen resurssit tuntuvat sakkaavan koko ajan tekijöiden alta. Tässä suhteessa niin isot mediatalot kuin pienet nyrkkipajat ja jopa Yleisradio ovat suurista eroistaan huolimatta samassa keikkuvassa veneessä. Koen, että tässä tilanteessa Kultin tehtävä olisi osaltaan muistuttaa kunnianhimoisen ja keskustelevan journalistisen sisällön ja myös tiedon valtavirtojen rinnalla kulkevien pikkupurojen merkityksestä”, linjaa Rantanen.

Aiemmin Kultin hallituksen puheenjohtajana sekä hallituksen jäsenenä toiminut Juha Säijälä haluaa nostaa esiin kulttuurilehtien tuen tärkeyttä sananvapauden takaamisessa:

Pienen, mutta pitkän ajan ilmestyneen ja arvostetun lehden toimituspäällikkönä pidän tätä kulttuurilehtien tilaamiseen tarkoitettua kirjastotuki”sekoilua” äärimmäisen huolestuttavana. Oma lehteni vielä pärjää, mutta alan kentältä on tullut paljon huolestuttavaa viestiä asiasta: pelkoni on että moni pienjulkaisu kuolee, suurimmaksi osaksi tämän johdosta. Tämä uhkaa sananvapautta ja lehdistön moniäänisyyttä. Ministeriön pitäisikin saada asia hoitoon nopeasti ja pitkäjänteisesti”, Säijälä vaatii.

Kultin jäsenlehtien haasteena on alati vähenevät resurssit ja tekijöiden jaksaminen. “Valeuutisten ja yksipuolisen tiedonvälityksen vastapainona tarvitaan Kultin jäsenlehtien kaltaisia toimijoita, nyt enemmän kuin koskaan, ja heidän toimintaedellytyksistään on pidettävä huoli”, huomauttaa Säijälä.

Kultin tehtävänä on mahdollistaa lähes 200 jäsenlehden toiminta paitsi edunvalvonnalla ja kulttuurituen tarpeellisuudella, myös mahdollistamalla pienlehtien näkemysten esiintuominen.
Aivan erityisen tärkeitä Kultin kaitsennan alueita ovat lehtimuotoisen yhteiskunnallisen debatin ja kulttuurikritiikin perinteiden puolustaminen muuttuvien median kulutustottumusten keskellä!”, toteaa Rantanen.

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on noin 200 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti valvoo pienlehtien etuja, tarjoaa lehdille koulutusta ja markkinointiväyliä sekä julkaisee Iso Numero -katukulttuurilehteä.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Tuomas Rantanen: tuomas.rantanen(at) voima.fi
Varapuheenjohtaja Juha Säijälä: juha.saijala(at)kulttuurivihkot.fi